Zvyk môže pracovať pre nás alebo proti nám. Vzdali sme sa určitých stravovacích návykov, ktoré boli kontraproduktívne, a učíme sa nové, ktoré budú pracovať v náš prospech. Niektorí z nás potrebujú na túto zmenu viac času ako iní.Zakaždým, keď konáme podľa starého, deštruktívneho vzorca, opäť aktivujeme tieto negatívne zvyky. Musíme ich úplne opustiť, aby v dôsledku nevyužívania zoslabli a zanikli.
Zakaždým, keď si osvojíme konštruktívny stravovací návyk, posilňujeme nový vzorec správania. Napísať si jedálny plán, odvážiť a odmerať jedlo, jesť pomaly a odmietnuť dupľu či jedlá podporujúce prejedanie — to sú niektoré z prvkov nového vzorca. Keď sa tieto činnosti stanú automatickými, nemusíme nad nimi vedome premýšľať, pretože ich vykonávame automaticky. Našu mentálnu energiu tak môžeme venovať iným veciam.
Chuť do jedla je vo veľkej miere funkciou zvyku. Čím viac nevhodných jedál konzumujeme, tým viac po nich túžime. Čím dlhšie sa držíme zdravého a rozumného plánu, tým viac nás uspokojuje.
Nauč ma budovať konštruktívne návyky.